Επετειακό Ράλυ - Περιήγηση της ΛΕ.Κ.Α.Μ. στην Αδριανούπολη, 1-3/05/2015
Το Δ.Σ. της ΛΕ.Κ.Α.Μ., 05/05/2015

Τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε η ΛΕ.Κ.Α.Μ. το τριήμερο της πρωτομαγιάς, με περιηγητική εκδήλωση που είχε προορισμό την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης.

Τα 50 περίπου οχήματα που συμμετείχαν στη διοργάνωση, από διαφορετικά σημεία εκκίνησης, συναντήθηκαν στις Καστανιές Έβρου το μεσημέρι της Παρασκευής 01-05-2015 και πέρασαν όλα μαζί τον συνοριακό έλεγχο και κατέληξαν στο κεντρικό ξενοδοχείο "BALTA" της Αδριανούπολης το απόγευμα.

Το Σάββατο 02-05-2015 με τέσσερα μικρά πούλμαν, τα πληρώματα περιηγήθηκαν σε μνημεία της πόλης. Αναλυτικά επισκεφθήκαμε τα εξής :

 

1) Συγκρότημα Bayezid ΙΙ ("Μουσείο Υγείας")

Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτιρίων, που ίδρυσε ο Σουλτάνος Βαγιαζίτ Β΄, για ν’ αποκτήσει η πόλη ένα νοσοκομείο (Κιουλιγιέ). Αρχιτέκτονας αυτού του θαυμαστού έργου είναι ο Χαϊρεττίν.

Το συγκρότημα - πρώην σανατόριο -  που είναι επισκέψιμο στο κοινό με το αντίτιμο των 5,00 Ευρώ αποτελούνταν από θεραπευτήριο (Νταρισουφά), ιατρική σχολή, τζαμί, πτωχοκομείο, ξενώνα σχολείο, ωδείο, χαμάμ, νερόμυλο κ.ά.  

Το Μουσείο Υγείας της Αδριανούπολης διαθέτει περίπου 40 αίθουσες και ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει οπτικοακουστικό υλικό με την ιστορία και τα εκθέματα του μουσείου. Ένα σημαντικό στοιχείο που κάνει ιδιαίτερο το Μουσείο της Υγείας είναι η μουσική υπόκρουση. Μακάμια απο βυζαντινούς αλλά και αραβικούς ήχους που ελκύουν την αίσθηση της ακοής του περιηγητή ακούγονται σε όλες τις αίθουσες. Ο επισκέπτης εκτός από τα παραπάνω είναι σε θέση να αξιοποιήσει και την αίσθηση της όσφρησης, αφού εφαρμόζεται το φένκ-σούι και η διαδραστικότητα που έχει αυτό, καθώς συχνά πυκνά ευωδιές από αρωματικά έλαια αναβλύζουν και κάνουν πιο ρεαλιστική την περιήγηση στους χώρους του Μουσείου.

 

2) Μουσουλμανικά τεμένη (Τζαμιά)

α. Τζαμί Σελιμιγιέ

Tο μεγαλοπρεπές τζαμί, Σελιμιγιέ κτίστηκε με εντολή του Σουλτάνου Σελήμ (1569-1575) αποκλειστικά με λάφυρα από την εκστρατεία των Οθωμανών στην Κύπρο. Αποτελεί κομψοτέχνημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και το αρτιότερο δημιούργημα του αρχιτέκτονα Σινάν, κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1574. Στόχος του Σινάν ήταν να κατασκευάσει ένα τέμενος μεγαλύτερο από την Αγία Σοφία, για να αποστομώσει, όπως αναφέρει στα απομνημονεύματα του, κάποιους χριστιανούς αρχιτέκτονες, που ισχυρίζονταν ότι κανείς μουσουλμάνος δεν μπορεί να κατασκευάσει υψηλότερο κτίριο από την Αγία Σοφία.

 Ο κεντρικός τρούλος πλαισιώνεται από τους τέσσερις μιναρέδες, τους υψηλότερους της Τουρκίας.

β. Το παλιό τζαμί

Η κατασκευή του τεμένους άρχισε το 1403 από τον Εμίρ Σουλεϊμάν Τσελεμπή και τελείωσε το 1414 στα χρόνια του  σουλτάνου Τσελεμπή  Μεχμέτ . Το έτος αποπεράτωσης του τεμένους ( 1414 ) μαρτυρεί και η πινακίδα που υπάρχει πάνω από την είσοδο, η οποία είναι  γραμμένη στα αραβικά. Από τους μιναρέδες του τζαμιού ο ένας έχει ένα εξώστη , ενώ οι άλλοι έχουν δύο εξώστες και είναι ραβδωτοί .

 

3) Το παλάτι της αυτοκρατορίας

Μετά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς το 1361, επειδή το βυζαντινό παλάτι κρίθηκε ανεπαρκές, ο Μουράτ Α΄ έχτισε το αποκαλούμενο "Παλιό Ανάκτορο" ένα χιλιόμετρο βορειοανατολικά από την παλιά πόλη, κοντά στο σημείο όπου αργότερα οικοδομήθηκε το Σελιμιγιέ τζαμί.

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες γι’ αυτό το πρώτο παλάτι, ενώ οι μόνες λεπτομέρειες που γνωρίζουν οι ιστορικοί είναι ότι καταστράφηκε κατά την κατασκευή του συγκροτήματος γύρω από το τέμενος Σελιμίγιε.

Στο παλάτι αυτό έζησε η Χουρέμ Σουλτάν, η σύζυγος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή.

 

4) Κάραγατς (Παλιά Ορεστιάς)

Το Καραγάτς (παλιά Ορεστιάς), παλιό προάστιο της Αδριανούπολης είναι  σήμερα ενωμένο με την πόλη. Την παλιά αυτή ελληνική συνοικία την κοσμούν κτίρια, όπως το Ζάππειο Παρθεναγωγείο και ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος. 

Εντύπωση προκαλεί ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, από τον οποίο περνούσε και το "Orient Express", που σήμερα στεγάζει τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Θράκης. Στους κήπους του σταθμού, υπάρχει και το "Μνημείο της Συνθήκης της Λωζάνης".  

 

5) Αγορά Αλή Πασά

Η αγορά Αλή Πασά βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό πεζόδρομο. Έχει έξη (6) εισόδους-εξόδους και 130 καταστήματα. Μία άλλη μεγάλη κλειστή αγορά βρίσκεται στο τζαμί Selimiye και έχει 124 καταστήματα. Μέσα στις κλειστές αγορές πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα, σουβενίρ, συσκευασμένα τρόφιμα, ρούχα και ασημικά.

 

Εξαίρετος και ενημερωμένος ο ξεναγός μας στους παραπάνω χώρους ήταν ο Ιστορικός καθηγητής Δόκτορας κος Αθανάσιος Διαλεκτόπουλος, ο οποίος ήρθε μαζί μας και μας κατατόπισε με εξαιρετικές λεπτομέρειες στην ιστορία της Αδριανούπολης και των μνημείων της.

Με ελεύθερο πρόγραμμα, στην συνέχεια τα πληρώματα σεργιάνισαν την πόλη με τις αγορές, τα παζάρια και τα σκεπαστά τσαρσιά της και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα τοπικά εδέσματα για τα οποία φημίζεται η Αδριανούπολη.

Εκτός από τη ΛΕΚΑΜ προορισμό την Αδριανούπολη είχε και αγώνας regularity, που διοργάνωσε η λέσχη κλασικού αυτοκινήτου της Φιλιππούπολης και τερμάτισε το Σάββατο το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της αγοράς με πολλά και καλοσυντηρημένα αυτοκίνητα.

Η επιστροφή μας έγινε ομαδικά την Κυριακή το πρωί, από το ίδιο συνοριακό σημείο εισόδου μας και στη συνέχεια μέσω Εγνατίας οδού και με στάση για γεύμα στο χωριό Παράδεισος του Νομού Καβάλας επιστρέψαμε στις εστίες μας, στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Κοζάνη και αλλού.

Σύντομα περιμένουμε και την κυκλοφορία του επετειακού μεταλλίου για τα 20 χρόνια της ΛΕ.Κ.Α.Μ..

Χρόνια πολλά στη ΛΕ.Κ.Α.Μ., με πολλές και επιτυχημένες εκδηλώσεις.
 
BP
Μέγας χορηγός της ΛΕΚΑΜ
 
H δημιουργία και φιλοξενία του Site είναι μια ευγενής χορηγία της εταιρείας Κολοκοτρώνης & Συνεργάτες και λειτουργεί με το συστήμα 2easy
 
Hellas Service ο μόνιμος υποστηρικτής μας σε κάθε αγώνα
 
 
Mόνιμος χορηγός της ΛΕΚΑΜ
ΛΕΚΑΜ Λέσχη Κλασικού Αυτοκινήτου Μακεδονίας
Κορομηλά 27 (Βασ. Όλγας) Τ.Κ. 54 644 | Θεσσαλονίκη 10 100
Τηλέφωνο: 2310 - 81 61 80 | Fax: 2310 - 81 61 80
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 91 | Σύνολο από 25/07/2008: 599,983 | Μοναδικά IP: 58,214